fredag 19 februari 2010

Sjuk...vaddå, jag??


Jag lider av anemi! Låter som nått väldigt märkvärdigt, eller hur... Anemi...järnbristanemi. Men betyder egentligen bara att jag inte har nått järn i kroppen. Under flera, flera års tid, tydligen, har min kropp gjort av med mer järn än vad som blivit tillfört, vilket lett till att jag nu och för lååång tid framöver får ta järn och B12 tabletter dagligen. Inte så märkvärdigt eller plågsamt det heller. Men däremot stämmer uttrycket att jag lider av det! För effekten det har på livet är fläckvis stor, även om "sjukdommen" i sej är liten och ynklig.
När jag gick till doktorn var det för att ta reda på varför jag var så trött...jag kunde somna hur som helst och varsom helst. Jag glömde saker, hade värk i lederna...och var lite orolig för att det skulle vara nått helt annat än vad det visade sej vara.
Men nu vet jag ju...järnbristanemi! Sjukdommen som inte syns, men känns...
Den ger en trötthet vissa dar som inte går att beskriva, att ta sej ur sängen är såna dagar ett projekt heeelt i klass med att bestiga K2. Ganska opraktiskt när man har fyra barn hemma, och innan tyckte jag att jag var en riktig klenis som inte orkade med alltid. Jag menar, man är ju inte den enda i världen med flera barn...och andra orkar ju. Men nu tar jag mina små pensionärs-tupplurar emellanåt helt skamlöst ;)
En annan sak som även det är lite opraktiskt är att jag glömmer...fullkomligt...nu vet jag hur det måste kännas att få alzheimers!! Exempelvis: när jag städar vet jag preeeciis vart jag stoppar alla saker...men när nån i klanen sen undrar över nån sak...ja då kan det vara helt borta, bye-bye, gone forever.. Detta ger förvisso många gånger upphov till viss munterhet (läs asgarv)hos min klan, men själv har det varit lite svårare att se det roliga i det...borttappade nycklar, kvarlämnad plånbok i affären, förlagda kläder, bortglömd parkeringsplats....!!
Ja listan kan göras lååång...men...tja, man vänjer sej. Och nu har jag till fullo lärt mej att utnyttja det i form av "jaja, så går det när ni ber mej att..." >XD
Alla i klanen letar ständigt efter något som den senila mamman städat bort eller ställt undan XD
Rätt åt dom, eller hur!? Dessutom lär det klanen att göra rätt mycket hushållsarbete själva...

Kramen till alla mina finaste =*

2 kommentarer:

Anonym sa...

hmm kanske därför jag också är trött, är ju typ pigg 1-2 timmar om dagen, sen resten av de 24 timmarna på ett dygn så går man å dåsar å bara vill gå å lägga sig, men det är ju det där med att man ska ju sova inatt också, å lägger jag mig nu så är jag pigg mitt i natten å det funkar ju inte om man ska jobba och allt sånt...
Mvh Mikael jansson

Anonym sa...

Ska du inte få börja med B12 sprutor för att höja upp ditt värde?
Jag fick börja med en kur med sprutor och äter nu tabletter dagligen. 4 st för att hålla mitt värde okej. Tyvärr är det ju något som vi kommer att få äta livet ut, då man en gång fått B12 brist så är det bestående.
Kram till dig vännen. Hoppas du blir lite piggare nu!!
=O) Lotta